Gräsmatterenovering

GRÄSMATTERENOVERING

Vinterkampanj 10% 

Under hela vintern erbjuder vi 10% rabatt på beskärning, trädfällning och markarbeten.

Gäller på alla webbordrar med koden VINTER22.

Fr.om. 1:a november 2021 t.o.m. 31:a mars 2022.  

Utgångsläge


Har du en dröm om din gräsmatta - men vet inte hur du ska börja? Kanske är du nybliven husägare och gräsmattan består endast av en plätt lerjord, eller så har du en äldre uppvuxen gräsmatta som du vill förändra. Oavsett utgångsläge hjälper vi dig att förverkliga dina drömmar. 


Det finns en mängd insatser som kan göras för att omvandla en trött gammal gräsmatta till en grönskande oas utan att behöva lägga om hela gräsmattan. Nedan har vi samlat dom viktigaste metoderna till hur man får sin gräsmatta att se ny och fräsch ut.


Vertikalskärning


En av de effektivare metoderna är att använda sig av en vertikalskärare. Det är en maskin som både luftar gräsets rötter, och som tar bort döda rötter, ogräs och mossa. Att vertikalskära innebär att göra små lufthål ett par centimeter (1-2 cm) ner i jorden och sära på eller skära lite i

gräsrötterna.


Syftet med vertikalskärning är att syresätta gräsmattan och förbättra dräneringen. Bättre dränering innebär att vatten och näring tränger ner till rötterna lättare. Samtidigt stimuleras gräsrötterna när de delas till att producera sidoskott. Resultatet blir en tätare gräsmatta när grästillväxten börjar ta sig.


Toppdressing


  1. Klipp gräset och räfsa noga bort allt löst gräsklipp. Dressen gör allra bäst nytta om den ligger nere på jordytan.
  2. Lägg ut små högar av toppdressen över hela gräsmattan, 1-2 liter per kvadratmeter är lagom.
  3. Fördela dressen med hjälp av en kratta eller kvast, se till att den sjunker ner mellan grässtråna.
  4. Stödså eventuellt efter behov. Glöm ej att vattna!!!!
  5. Upprepa om det är stora ojämnheter i gräsmattan, men låt gräset växa till sig lite inför nästa dressning.


Använd toppdress för att förbättra en sliten gräsmatta eller skydda utsatta delar av gräsmattan. Toppdress gör att gräsmattan lättare håller kvar fukt och kan ta till sig näringen i gödslet. Det finns två olika dressmaterial som man väljer på, antingen dressjord eller dressand. 


Toppdressa gräsmattan på våren eller hösten, vattna rikligt. Är din matta mycket sliten och ojämn så kan man behöva göra det flera gånger per säsong.


Om du har stora svackor och ojämnheter i gräsmattan så kan man först lägga på ett lager med stenmjöl först innan man dressar. Se längre ner för mer tips. 


Slitna och utsatta ytor kan du toppdressa flera gånger per säsong då det gynnar tillväxten av nya skott och motverkar uttorkning. Skyddsdressning är mycket lämpligt att utföra efter luftning av gräsmattan i form av vertikalskärning. 

Svackor & ojämnheter


Svackor kan man jämna ut genom att skära upp och lyfta på grässvålen, fylla ut med matjord under och sedan lägga tillbaka grässvålen och slutligen vattna. Man kan också göra en regelrätt toppdressing. Tänk på att om du har djupa svackor att fylla ut är det bra att toppdressa i omgångar. Risken är annars att man lägger ett så tjockt lager dress att gräset där under kvävs. Ett annat trix är att man lägger först ett lager med stenmjöl innan man dressar med både sand och jord. Låt gräset växa upp genom dressen innan du tar på ny dress.

 

Oönskade kullar i mattan kan i bästa fall grävas bort. Lyft på grässvålen och gräv bort ett lager jord och lägg sedan tillbaka gräsmattan och vattna. Inte sällan beror upphöjningar i gräsmattan på att det finns någonting hårt nere i jorden. Det kan vara en rot från närliggande träd eller en sten/klippa. Om föremålet inte går att avlägsna får man försöka jämna till området runt omkring bäst det går genom att toppdressa intill och få en mer jämn, böljande form.


Kalka gräsmattan

 

Kalk är en av de bästa förutsättningarna för grönare gräs. En jord och gräsmatta som är väl kalkad ger gräset den bästa möjlighet att ta till sig den näring som redan finns i jorden eller tillförs med gödsling. Gräset trivs bäst om jorden har ett pH-värde på mellan 6,5 – 7.

 

Åtgången av kalk beror på jordens pH-värde och markens ler- och mullhalt. Det går åt mindre kalk på lätta jordar medan det går åt mer på tyngre lerjordar. Å andra sidan behöver man inte kalka så ofta en väl kalkad jord. Det räcker att man tillsätter kalk var 4–5 år, men däremot ska gräsmattan helst gödslas 2-4 gånger per säsong.

 

En tumregel som man har för normala trädgårdar är att tillsätta 20 kg kalk/100 m2 för att höja pH-värdet med en 0,5 enhet. Läs hur mycket kalk som går åt på Jordbruksverkets hemsida.

Passa gärna på att kalka gräsmattan innan en större renovering av gräsmattan renovering av gräsmattan för att få ut det mesta av behandlingen.


Rådgivning 


Vi kommer ut till dig och gör en kostnadsfri besiktning av din gräsmatta och ger tips och råd om skötseln.


Satsa det här året på att få en riktigt grön och fin gräsmatta med lite goda råd och med hjälp av en riktig trädgårdsdräng.

1.

Fyll i formuläret nedan så återkommer vi snarast till dig för att hitta en tid att träffas där vi gemensamt går igenom era behov. 

2.

Hembesöket är alltid kostnadsfritt och du förbinder dig inte till något. 

3.

Vi ser framemot att hjälpa dig och vår ambition är att börja så snart som möjligt, normalt inom en till tre veckor. 

Intresseanmälan

 
 
 
 
 
Ja
 
 

Kontakta oss

Det går självklart även bra att kontakta oss direkt via e-post eller telefon. Vi kan oftast starta inom 1 till 3 veckor efter gjord beställning.

MIKAEL HULTING

Verkställande Dräng


Besöksadress: Björnebergsvägen 1

Postadress: Dalviksringen 17

Telefon: 036 - 860 21 10

Email: info@hultings.se

JOBBA HOS OSS

 

På Hultings är vi proffs som gör jobbet ordentligt. Vill du bli en del av vårt team? Ansök redan idag!