TRÄDVÅRD & TRÄDBESKÄRNING

Gynnsamt för träd och ägare


Trädvård & Trädvårdsarbete


Vid beskärningsuppdrag utgår vi från vad som är bäst för trädet och samtidigt gynnar ägaren till träden. Det viktigaste med beskärning är att det görs under rätt tidsperiod, att man lägger snittet rätt och att man steriliserar verktygen mellan varje träd, buske eller snitt.


Plantering , kontroll och underhåll av träd

Trädvård/trädvårdsarbete är det arbete som omfattar plantering, kontroll och underhåll av träd, för att de ska hålla sig friska och vara säkra för omgivningen. Vi erbjuder trädtjänster till både privatpersoner, företag och föreningar, kyrkor och städer.


Beskära fruktträd 

Träd som beskärs väl mår bra och åldras inte i förtid. Vi kan hjälpa er påverka både mängd, kvalitet och storlek på frukten. Beskärning sätter fart på trädets tillväxt och ser till att trädet klarar av den tunga frukten. Vi hjälper er även att hålla trädet i rätt storlek och form så att ni kommer åt att plocka frukten.


Tid för beskärning

När på året det är bäst att beskära beror på trädart, men vår/vinter är ofta att föredra då risken för svampangrepp är som minst.


  • Unga träd: Ca 1 h
  • Normalstora: Ca 2 h
  • Stora träd: 2 - 4 h


*Den uppskattade tiden är för en trädgårdsarbetare.

*Plus tid för hopsamling av grenar och bortforsling av trädgårdsavfallet. 

Beskärning av träd


Underhållsbeskärning av träd

Vid underhållsbeskärning plockar vi bort allt torrt och dött i kronan. Vi ser även över kronans uppbyggnad och tar bort grenar som kan medföra problem för trädet i framtiden.


Genom att beskära trädet får ni in ljus och luft i kronen, får ett vackert format träd och en jämn skörd av bra kvalitet.


Uppbyggnadsbeskärning

För att ett ungt träd ska få så bra start som möjligt så bör man göra uppbyggnadsbeskärningar. Då tar man bort grenar som kommer bli problem i framtiden, och ser till att trädet får en bestämd topp så det inte bildas co-dominanta stammar.


Kronreducering

Ibland kan man behöva reducera ett träd för att det ska kunna ha en fortsatt framtid på den plats det står på.

Vid en kronreducering försöker vi alltid behålla den naturliga formen på kronan trots att omfånget på kronan blir betydligt mycket mindre (ca. 10-20%).  


Säkerhetsbeskärning

Vid säkerhetsbeskärning så tar vi bort alla grenar som kan medföra risk för omgivningen. T.ex. stora döda grenar eller grenar som har fastnat i kronan efter att ha blåst av i en storm.


Hamling/Formbeskärning

Vissa träd ska hamlas eller formbeskäras för att uppnå sitt kulturiskt rätta utseende eller funktion.

Christian 

Christian är utbildad trädgårdsmästare via Göteborgs Universitet och har tidigare jobbat på Ulriksdals Slottsträdgård.  Hon tar väl hand om dina träd med rätt teknik. 


Gör en intresseanmälan redan idag så kommer vi gärna ut på ett besök. 

Intresseanmälan

 
 
 
 
 
 
Ja