GRÄSMATTERENOVERING

TRÖTT GRÄSMATTA TILL GRÖNSKANDE OAS

Utgångsläge


Har du en dröm om din gräsmatta - men vet inte hur du ska börja? Oavsett utgångsläge hjälper vi dig att förverkliga dina drömmar. Det finns en mängd insatser som kan göras för att omvandla en trött gräsmatta till en grönskande oas utan att behöva lägga om hela gräsmattan. Nedan har vi samlat dom viktigaste metoderna till hur man får sin gräsmatta att se ny och fräsch ut. Vad behöver du hjälp med?Vertikalskärning


En av de effektivare metoderna är att använda sig av en vertikalskärare. Det är en maskin som både luftar gräsets rötter, och som tar bort döda rötter, ogräs och mossa. Att vertikalskära innebär att göra små lufthål ett par centimeter (1-2 cm) ner i jorden och sära på eller skära i

gräsrötterna.


Syftet med vertikalskärning är att syresätta gräsmattan och förbättra dräneringen, så att vatten och näring tränger ner till rötterna lättare. Samtidigt stimuleras gräsrötterna till att producera sidoskott, och resultatet blir en tätare gräsmatta när grästillväxten börjar ta sig.Toppdressing


Använd toppdress för att förbättra en sliten gräsmatta eller skydda utsatta delar av gräsmattan. Toppdress gör att gräsmattan lättare håller kvar fukt och kan ta till sig näringen i gödslet.


Toppdressa gräsmattan på våren eller hösten, vattna rikligt. Är din matta mycket sliten och ojämn så kan man behöva göra det flera gånger per säsong, då det gynnar tillväxten av nya skott och motverkar uttorkning. Skyddsdressning är mycket lämpligt att utföra efter luftning av gräsmattan i form av vertikalskärning. 


Om du har djupa svackor att fylla ut är det bra att toppdressa i omgångar. Risken är annars att man lägger ett så tjockt lager dress att gräset där under kvävs. Ett annat trix är att man lägger först ett lager med stenmjöl innan man dressar med både sand och jord. Låt gräset växa upp genom dressen innan du tar på ny dress.Svackor & ojämnheter


Svackor kan man jämna ut genom att skära upp och lyfta på grässvålen, fylla ut med matjord under, lägga tillbaka grässvålen och slutligen vattna. Man kan också göra en regelrätt toppdressing (se ovan). 

 

Oönskade kullar i mattan kan i bästa fall grävas bort. Lyft på grässvålen och gräv bort ett lager jord och lägg sedan tillbaka gräsmattan och vattna. Inte sällan beror upphöjningar i gräsmattan på att det finns någonting hårt nere i jorden. Det kan vara en rot från närliggande träd eller en sten/klippa. Om föremålet inte går att avlägsna får man försöka jämna till området runt omkring bäst det går genom att toppdressa intill och få en mer jämn, böljande form.Kalka gräsmattan

 

Kalk är en av de bästa förutsättningarna för grönare gräs. En jord och gräsmatta som är väl kalkad ger gräset mycket god möjlighet att ta till sig den näring som redan finns i jorden eller tillförs med gödsling. Gräset trivs bäst om jorden har ett pH-värde på 6,5 – 7.


Åtgången av kalk beror på jordens pH-värde och markens ler- och mullhalt. Det går åt mindre kalk på lätta jordar och mer på tyngre lerjordar. Det räcker att man tillsätter kalk var 4–5 år, men däremot ska gräsmattan helst gödslas 2-4 gånger per säsong.

 

En tumrege för normala trädgårdar är att tillsätta 20 kg kalk/100 m2 för att höja pH-värdet med en 0,5 enhet. Läs hur mycket kalk som går åt på Jordbruksverkets hemsida. Passa gärna på att kalka gräsmattan innan en större renovering av gräsmattan för att få ut det mesta av behandlingen.Rådgivning 


Vi kommer ut till dig och gör en kostnadsfri besiktning av din gräsmatta och ger tips och råd om skötseln. Satsa det här året på att få en riktigt grön och fin gräsmatta med lite goda råd och med hjälp av en riktig trädgårdsdräng.


Ansvarsfriskrivning - automover, kabelbrott


Hultings friskriver sig från allt ansvar ifall begränsningskabeln går sönder hos kund i samband med ett mark- eller trädgårdsarbete. Hultings avsäger sig från att vara betalningsskyldiga ifall bolaget orsakar skada som leder till slingbrott eller skada på kundens Automover.


Det är kundens ansvar att laga begränsningskabeln vid slingbrott. Hultings kan hjälpa till vid mån av tid, att laga kabelbrott mot ordinarie timdebitering plus materialkostnad. Hultings har rätt att kontakta underentreprenör som kan laga kabelbrottet, med debitering till kund.

Andreas

Andreas är arbets- och projektledare inom mark och trädgård. Han hjälper dig att få till den perfekta gräsmattan! 


Gör en intresseanmälan redan idag så kommer vi gärna ut på ett besök. 

Trädgårdsdrömmar

Låt oss boka in en tid för ett kostnadsfritt besök eller samtal. Berätta vad du vill ha gjort i din trädgård, därefter kommer vi tillsammans fram till ett startdatum.


Du fyller enkelt i ett formulär för intresseanmälan på den här sidan, så återkommer vi så fort vi kan till dig.

Intresseanmälan

 
 
 
 
 
Ja